sunnuntai 16. helmikuuta 2014

DIY sängynpääty vihdoin valmis!

Tästä lähdettiin. Lastulevy kokoa 120 cm x 160 cm ja valkoista tekonahkaa ostettiin reilusti eli 140 cm x 200 cm. Lastulevyn näkymättömiin jäävästä osasta viistettiin hieman pois. Tämä näkyy paremmin toisissa kuvissa ja päädyttiin päällystämään pelkästään näkyviin jäävä osa nahalla.

Nahka kiinnitettiin ensin nurjapuoli ylöspäin levyn näkyviin jäävän osan alareunaan.


Tämän jälkeen laitettiin 5 cm vaahtomuovipatja, joka oli veitsellä leikattu sopivaksi, näkyvän osan päälle ja kiepsautettiin nahka sen yli niin, että nyt nahan oikea puoli jää näkyville ja patja on ikäänkuin taskussa. Ylimääräinen nahka leikattiin pois, tässä vaiheessa kuitenkin siis jätettävä vielä varaa taakse tulevalle taitokselle.


 Tässä kuvassa näkyy hyvin tuo viistetty alaosa.

Tämän jälkeen nahkaa alettiin kiinnittää siten, että ensin kiristettiin nahka keskeltä levyyn kiinni ja kohta merkattiin ja tehtiin merkkiviiva, johon nahka venytettiin sopimaan. Niittipyssyllä kiinnitys tapahtuu näppärästi.


Tässä kuvassa yläreuna on kiinnitetty ja tuo alareuna siis kiinnitettiin heti aluksi.


Tämän jälkeen kiinnitettiin sivut. Nurkat vain taiteltiin siististi taakse ja ammuttiin kiinni. Ompelua välteltiin siis loppuun asti.

Taitoksia tuli tuonne taakse vielä kun nahka kiristettiin mahdollisimman hyvin patjan ja levyn päälle. Mitään "nappivaraa" ei jätetty.


Tässä pääty valmiina napitukseen.


Napit sommiteltiin ensin silmämääräisesti päätyyn. Yläriviin 5 nappia ja alariviin 4. Paikallisesta kangaskaupasta löytyi väriltään täydelliset napit. Toinen vaihtoehto olisi ollut päällystää napit samalla nahalla kuin pääty, mutta tiesin, että omilla käsityötaidoillani tuokin projekti olisi täysin toivoton. Onneksi löytyi nuo napit kuitenkin.

Tämän jälkeen nappien kohdat mitattiin tarkasti ja merkattiin lyijykynällä sekä päällypuolelle nahkaan, että takapuolelle levyyn. Tämän jälkeen takalevyyn porattiin reiät. Nappeihin laitettiin vahvaa narua, joka solmittiin lenkille. Tämän jälkeen rautalanka työnnettiin reiästä nahan läpi kohdistaen merkattuun kohtaan. Rautalangan pää käännettiin koukulle, narulenkki laitettiin koukkuun ja koukku vedettiin nahan, vaahtomuovin ja levyn reiän läpi toiselle puolelle.

Sitten narua kiristettiin halutun verran ja nidottiin levyyn kiinni. Koholle jääneet niitit naputeltiin vasaralla tiukemmin levyyn.Siinä ensimmäinen nappi paikallaan. 8 to go.


Tässä sitten kaikki napit paikallaan. Nappien paikat suunniteltiin niin, etteivät ne olisi liian lähellä ylä tai alareunaa.

Käytetty vaahtomuovi oli 5 cm paksua. Vaahtomuovina käytettiin vanhaa Jyskin vieraspatjaa. Hienoa uusiokäyttöä!

Muhkeutta saa lisää jos laittaa paksumman vaahtomuovipatjan. Eli tuo päädyn korkeus on laskettu niin, että näkymättömän osan korkeus sopii niin, että sänky juuri ja juuri mahtuu tuonne vaahtomuovipatjaosan alle ja näin tukee tukevasti päädyn seinää vasten.
Olen todella tyytyväinen tähän päätyyn! Se on parempi kuin uskalsin toivoa. Toinen bourgie pitäisi hakea vielä sekä hieman maalia ja tapettia niin makuuhuoneprojekti valmistuu!

Ihanaa sunnuntaita!

H
24 kommenttia:

 1. Hieno tuli! :) sopii kivasti teidän makkariin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna.. Niin sopii, tuosta tuli kyllä parempi kuin osasin odottaa :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitoa Jonna ja edullinen! Laskettiin, että värkit makso n. 50€ kun vaahtomuovi oli jo valmiina.

   Poista
 3. Siitä tuli hieno! Kiitti hyvistä ohjeista, näistä on hyötyä kunhan saan oman projektini alulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä ja rohkeasti vain kokeilemaan. Tehtiin tuo sunnuntaina aamupuhteiksi. Aikaa meni n. 3 h.

   Poista
  2. Olepa hyvä ja rohkeasti vain kokeilemaan. Tehtiin tuo sunnuntaina aamupuhteiksi. Aikaa meni n. 3 h.

   Poista
 4. Upea lopputulos! Bourgie olisi täälläkin haaveissa! :)

  VastaaPoista
 5. Wow, tosi kaunis. Itsetehdyt jutut on niiiiin parhaita :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos erittäin hyvistä ohjeista! Ehkä parhaat lukemani, ja tuo viistetty levy oli nerokas keksintö. :) Vielä kun uskaltaisi itse kokeilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan ja eikun rohkeasti vaan kokeilemaan. Tuo alaosa ei sitten näy kyllä yhtään tuolta takaa ja on silti tukeva.

   Poista
 7. Siitä tuli hieno. :) <3 Itselläni ollut sama kyseinen projekti toteutusta vaille jo pitkään. Kaikki materiaalit ovat autotallissa odottamassa, mutta pitäisi saada se inspriraatio toteutukseen. Ehkä se sieltä joku päivä tulee :D

  VastaaPoista
 8. Tutulta näyttää ohje! :) Hieno tuli!
  Mä en aikanaan uskaltanut nappeja laittaa kun pelkäsin että nahka repeää. Mutta voishan tota omaakin vähän tuunata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ! Kiitos. Tuo keinonahka kyllä oli sen verran lujaa ettei revennyt yhtään. Suosittelen kyllä kokeilemaan.

   Poista
 9. Vau, hieno! Ja kivasti ohjeetkin olet tehnyt :)
  Tuli luettua läpi kaikki tämän vuoden postauksesi mutta nyt tähän vain kommentin heitän.
  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 10. Hei, minkä kokoinen sänky teilllä on niin osaan hahmottaa, minkä kokoisen itselleni tekisn :) itselläni ongelmani että tarvisin nahkaa leveydeltä 160cm mutta joka paikasta saa 140cm :o vinkkejä otetaan vastaan t . emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 160 cm sängynpääty. Tärkeintähän on että näkyvään osaan ei tule saumaa. Kts postauksen ensimmäinen kuva. Otin 2 m tuota 140 cm leveetä kangasta.

   Poista

Ilahdun kommentistasi