perjantai 1. syyskuuta 2017

Vinkkejä sähkölaskujen pienentämiseksi

Heippa vaan!

Olen painiskellut lämmityskuluongelman kanssa viime talven. Pahimmillaan laskut olivat 500 €/kk:ssa. Asialle siis täytyi tehdä jotain.

Ensimmäinen asia, mikä käy mielessä, on tietenkin talon lisäeristäminen. Helpoin tie tämän talon kanssa olikin seinien, alapohjan ja sokkelin eristämisen sijaan yläpohjan eristäminen. Lämpö nousee ylöspäin ja lämpöhävikki onkin suurta juuri yläpohjan kautta. Muistutukseksi vielä, että asumme 70-luvun täystiilitalossa. Yläpohjaan sitten kesän aikana puhallettiinkin 15-20 cm lisää eristettä. Tämä tuli maksamaan n. 150 m2 alalle 1700 €.

Toisena asiana hankittiin tehokas uudenaikainen ilmalämpöpumppu olohuoneeseen, hintalappu tälle asennuksineen oli 2300 €. Meillä on takkahuoneessa vanha leivinuuni/ avotakkakombo. Leivinuuni varaa jonkin verran lämpöä, joten se on näppärä ja edullinen lisälämmitin kovilla pakkasilla.

Meillähän on lämmitysmuotona 7 vuotta vanha vesi-ilmalämpöpumppu, joka ei enää alle -20 asteen pakkasilla pysty tuottamaan lämpöä järjestelmään. Ankarilla pakkasilla lämmitysmuoto on siis suora sähkö.

Olen sisustusvimmoissani lisäksi laittanut lähes jokaisen patterin eteen huonekaluja, koska vanhat patterit ovat mielestäni niin ruman näköisiä. Kuitenkin siis huonekalujen sijoittelu patterien eteen vähentää niiden lämmitystehoa. Huonekalu ohjaa lämpimän ilman suoraan ylöspäin ikkunoita kohden.

Tämän vuoksi siis huonekaluja on pitänyt järjestellä uudelleen. Katsotaan miten silmä tottuu uuteen järjestykseen esim. takkahuoneessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi