lauantai 10. joulukuuta 2016

vinkkejä bloggaamiseen

Moikka moi!

Sain Pellavaa ja pastellia-blogin Annikalta ja edit: ChandelierHome-blogista blogitunnustuksen ja siihen liittyvän haasteen. Haasteen ideana on kertoa, miksi aloitti bloggaamisen ja antaa sitten vinkkejä aloitteleville bloggaajille. Annikan blogiin pääset tästä ja ChandelierHome -blogiin tästä.
Olen aloittanut alunperin bloggailuni jo vuonna 2009. Silloin hankin tämän kodin, jossa vieläkin asun. Tuntui, että päässä pursuavat ideat piti saada purettua johonkin, jossa ne säilyvät pitkään. Skräppäys ei tullut kuuloonkaan, koska olen niin hyvä kadottamaan tavaroita, niinpä blogin pitäminen tuntui luontevimmalta tavalta tallentaa omaa sisustustaivalta. Koin myös, että kuvia katsomalla on helpompi hahmottaa tilaa ja arvioida mitä muutoksia mihinkin huoneeseen tarvitsisi tehdä. Tärkeintähän on, että viihtyy omassa kodissaan.
 Blogi on myös ollut minulle jollain tavalla pakopaikka arjesta ja vastoinkäymisistä, joita elämässä on ollut. On ollut kiva, että on ollut oma kupla, johon on voinut tarvittaessa paeta. Olen pitkään kirjoittanutkin juttuja lähinnä itselleni ja tälläkin tyylillä on jonkinmoinen lukijajoukko kertynyt ympärilleni. Oli ihanaa kun sitten vuonna 2012 sain kutsun Indiedays Inspiration-blogiyhteisöön. Tuntui uskomattomalle, että minut oli huomattu kymmenien tuhansien blogien joukosta. Silloin aloin hieman muuttaa tyyliäni sellaiseksi, että se paremmin puhuttelisi myös lukijoitani. 
Välillä postauksia on tullut harvempaan tehtyä kun ei ole ollut oikein aikaa perehtyä tähän harrastukseen ja tuntuu, että jää kaikesta jälkeen, koska bloggaajan tulisi olla koko ajan ajan hermolla ja seurata myös muita blogeja, jotta tietää mistä puhutaan ja osaa hioa omaa tyyliä aina vaan paremmaksi. 
Ammattilaiseksi en ole tähdännyt ja ammattimaiseksi bloggaajaksi ei niin vain aletakaan. Ammattilaisbloggaajilla on vain yliluonnolliset kyvyt monessa asiassa. Täytyy olla valovoimainen persoona, osata käyttää erilaisia ohjelmistoja, kuvata ammattimaisesti, sitoa henkistä ja fyysistä pääomaa blogiin, seurata trendejä, luoda trendejä, keksiä mielenkiintoisia postausaiheita jne. Usein myös ihmissuhteet voivat kärsiä, koska kuvissa voi esiintyä ruoka-annoksia, sisustuskuvia, asu-, meikki-, hiuskuvia, perhekuvia ja näiden kuvien ottamiseen voi kulua älyttömästi aikaa ja vaivaa. Yhteen stailaukseen voi kulua tunteja aikaa, jonka jälkeen alkaa kuvaus, sitten selataan kuvia ja todetaan, että jokin on hieman vinksallaan ja korjataan se ja kuvataan uudelleen niin kauan, että saavutetaan haluttu lopputulos. Tämän jälkeen vielä käsitellään kuvaa kuvanmuokkausohjelmalla ja sitten kirjoitetaan juttu. 
Olen ajatellut puhkaista kuplani ja alkaa miettiä blogisisältöä vieläkin enemmän lukijoideni kannalta. Tähän aion jatkossa keskittyä enemmän ja toivon, että lukijoiden palautteen avulla voin luoda entistä parempaa sisältöä ja että te lukijat palaatte uudelleen juttujeni ääreen.
Nyt niihin vinkkeihin!
Kun aloitat bloggaamista mieti, mitä blogiltasi haluat. Onko se sinulle hauska harrastus, jota ei pidä ottaa niin vakavasti vai tähtäätkö ammattilaiseksi? 
1. Seuraa muita blogeja. Mieti mitä itse blogeista haluat lukea. Mieti mikä muissa blogeissa ärsyttää ja yritä välttää näitä asioita omassa blogissasi. Mikä on mieleesi koukuttavissa blogeissa? Kommentoi muiden blogipostauksia, verkostoidu! Toiset bloggaajat eivät ole kilpailijoita vaan kollegoita.

2. Blogin osoite ja otsikko. Onko blogin otsikko houkutteleva, onko blogin osoite johdonmukainen? Liity erilaisiin yhteisöihin blogillasi, esim. blogit.fi, erilaiset facebook-yhteisöt, alueelliset yhteisöt.

3. Lisää näkyvyyttä.Luo itsellesi myös Facebook-sivut ja Instagram-tili, lisää kuviasi myös Pinterestiin.

4. Satsaa näyttäviin kuviin. Lisää valoa kuviin vaikka kuvanmuokkausohjelmilla, kuvan sävyä voi muuttaa myös viileämmäksi, yleensä viileämmän sävyistä kuvaa on kivempi katsella. Itse käytän ilmaista Photoscape-ohjelmaa.

5. Satsaa juttuihin. Kehitä niihin sisältöä vaikka mind mapin avulla. 
6. Panosta blogin ulkoasuun. Blogger-alusta ei näytä kovin ammattimaiselta, joten vertaile erilaisia alustoja. Blogger on tosin ilmainen, joten sillä pääsee kyllä alkuun.
7. Organisoi ajankäyttöäsi. Jos sinulla on enemmän aikaa, tee useampi postaus kerralla ja julkaise ne ajoitettuna. Tätä käytän usein itse, koska perheenäidin päivät eivät ole samanlaisia ja voi olla, että viikossa on vain yksi päivä jolloin ehtii kirjoittaa juttuja.
8. Älä hätiköi. Sitten kun sinulle tulee se hetki kun haluat heittää koko blogin romukoppaan ja lopettaa bloggaamisen, mieti vielä kymmenen kertaa ennen kuin lopetat ja nuku yön yli. Monia lopettaneita on myöhemmin harmittanut, koska lukijat eivät ole enää löytäneetkään takaisin kun bloggaaja onkin halunnut palata takaisin blogimaailmaan. 
Jaan tämän blogitunnustuksen ja siihen liittyvän kirjoitushaasteen seuraaville blogeille:
Loppuun vielä kertauksena haasteen säännöt:
1. Kirjoita postaus tunnustuksesta ja haasteesta jonka sait.
2. Kerro lyhyesti, kuinka aloitit bloggaamisen.
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille.
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka nimesi sinut.
5. Nimeä kymmenen bloggaajaa palkinnon saajaksi.

Yours H

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä.:) ps. Sait minultakin tuon haasteen.

    VastaaPoista
  2. oi, pitäs varmaan miettiä noita kaikkia vinkkejäsi omalla kohdallani. Oon vähän huono bloggaaja, silti sitkeästi aina yritän :P

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi